Biografie

Wim Leys (°3 juni 1976) maakt in januari 2001 een opgemerkt solo-debuut met de single "RAAK". Deze cover van de Nederlandse band "De Kast" haalt heel wat airplay, een bescheiden hitnotering én maar liefst 5 (!) optredens in het TV1 programma "HITKRACHT", meteen een stevige introductie van de jonge zanger.

Radio 2 is weg van dit verrassende debuut en Wim krijgt de vraag of hij samen met Ro Burms het programma "De Zondagsclub" wil presenteren. Vermits Wim in zijn jonge jaren nog voor enkele lokale zenders gewerkt heeft aanvaardt hij dit aanbod graag.

Enkele weken voordat Robbie Williams "The road to Mandalay" uitbrengt komt Wim met een Nederlandstalige versie van het 'pam pam pam' deuntje.

Voor de tekst wordt Bart Herman ingeschakeld die er "Elk z'n eigen gang" van maakt. En het resultaat mag er zijn : een notering in de Ultratop – een hele zomer Tien om te zien, 3 nominaties voor Zomerhit 2001 (beste debuut, beste song, zomerhit) en een nominatie voor de VTM Zomerhit. Dat uiteindelijk Vanda Vanda en K3 met de prijzen gaan lopen is geen teleurstelling maar een stimulans om verder te bouwen aan een beloftevolle carrière die op een half jaar tijd al op topsnelheid is gekomen.

Voor de nieuwe single "Altijd tijd voor jou" wordt opnieuw beroep gedaan op producers Marc Cortens en Wim Claes én tekstschrijver Bart Herman. Er wordt gekozen voor een Nederlandstalige versie van het bekende 'Friends' thema "I'll be there for you".

Ondertussen richt Wim met enkele muzikanten de "Nederpop Band" op. Samen toeren ze met een set met de grootste Nederlandstalige popsongs aller tijden. Ze spelen als allereerste band o.a op een concert t.v.v. Amnesty International. Eind 2001 mag Wim ook optreden tijdens de show "De Eregalerij" in het casino van Knokke. Samen met Johan Verminnen zingt hij "Laat me nu toch niet alleen". Ondertussen is Wim Leys ook nog regelmatig op televisie te zien (Swingpaleis, Notenclub, Popslag, Mensenkennis,...)

In januari 2002 is Wim één van de 28 gelukkigen die mogen deelnemen aan "Eurosong". De Nederlander Ruud Houweling schrijft "Nooit een dag te laat",maar helaas zit er geen finaleplaats in. In juni 2002 verschijnt dan de nieuwe single van Wim Leys. Het wordt een nieuwe versie van "Stiekem gedanst", een nummer van Toontje Lager dat Wim al enige tijd speelt met zijn Nederpop Band. Ook hiermee doet Wim enkele geslaagde tv optredens.

Vanaf maart 2003 speelt Wim naast Ann De Winne, Wanda Joosten, Nadia en Garry Hagger ook mee in de nieuwe versie van Glory Halleluja. De reacties van pers en publiek zijn unaniem positief zodat de Bijbelmusical een jaar later nog eens hernomen wordt.

Xander de Buisonjé en Raf Van Brussel schrijven speciaal enkele nummers voor Wim ("Geef" en "Wat ik doe"). Beide nummers krijgen veel airplay. Daarnaast speelt Wim met de Nederpop Band de pannen van het dak tijdens een reeks stevige live-shows. Vanaf 2006 ruilt Wim zijn Nederpop Band voor @Fundum. Als tussendoortje nemen ze voor een aantal Gentse studentenclubs een cantusmedley op, maar het is de bedoeling in het Nederlands verder te gaan. Wim Leys & @Fundum kiezen voor vrolijke poppy nummers met een groot meezingbaarheidsgehalte. Zo komen ze ook in contact met de organisatoren van "Vlaanderen zingt" wat leidt tot een leuke samenwerking. Ondertussen toert de band mee met de Vlaanderen Zingt en toer en krijgen ze ook de kans om in Nederland te gaan spelen. Zo krijgen ze tot in het verre Leeuwarden de mensen aan het zingen en dansen.

In het voorjaar van 2010 duikt Wim de studio in om een gloednieuw album op te nemen. Op het album staat ook een duet met Ruth McKenny. Samen nemen ze Ruth's klassieker 'Rocking in the street' opnieuw op. Op het nieuwe album staat nog heel wat rock'n roll. Niet enkel covers, maar ook nieuwe nummers, meestal van de hand van Bart Herman. Het album verschijnt in juli 2010, op het moment dat Wim tien jaar op het podium staat. Wim Leys zingt rock'n roll en iedereen zal het geweten hebben : de single 'Shout Shout!' haalt de eerste plaats van de vtm Vlaamse 10 en de opvolger 'Happy Days' staat maar liefst 4 weken op nr 1 in de Vlaamse Ultratop 10. De opvolger 'Negen Maanden', een liedje voor Wim's dochtertje haalt een tweede plaats in de charts. En ook Nederland valt voor de Vlaamse rock'n roll. Wim wordt ondermeer uitgenodigd voor een optreden in de TROS Sterrenparade op Nederland 1.

Wim heeft zijn muzikale richting gevonden, zoveel is duidelijk. Hij scoort in 2012 opnieuw met 'De planken uit de vloer' en neemt in het voorjaar van 2012 een nieuw album op boordevol nostalgie, ambiance én rock'n roll! Dat nieuwe album 'De planken uit de vloer' verschijnt op 18 juli 2012. Het is een album boordevol ambiance, nostalgie én rock'n roll. Wim bewerkt een reeks swingende klassiekers in het Nederlands en brengt nieuwe liedjes die voor hem geschreven werden door Bart Herman en Elias. Peter van de cd is niemand minder dan ex-Tour winnaar Lucien Van Impe. De singles "De planken uit de vloer", "Hey ba-ba-re-bop", "Ik doe mijn ding", "Andere dingen aan mijn hoofd" en "Teken aan de wand" doen het uitstekend. Met zijn versie van "Jingle Bells" haalt Wim zelfs nationale televisie in Nederland en de "Twist medley" wordt één van de toppers op Wim's optredens.

En Wim zit niet stil. In de zomer van 2014 verschijnt een gloednieuw zomers nummer: "Doewa" met een zeer leuke clip. Voor de opvolger "Vannacht zijn we samen" maakt Wim zelfs een clip in New York. De single is een big band versie van "Happy together" van The Turtles en de sfeer van dat nummer komt perfect overeen met die van The Big Apple. De single staat begin 2015 maar liefst 3 weken aan de top van de Vlaamse Ultratop 50. Ook "Dans Dans Dans" en "Trouw nu met mij" verschijnen uit de cd "Peper & Zout" doen het uitstekend.

In oktober 2014 viert Wim met een succesvol live concert in zijn woonplaats Lede "15 jaar Wim Leys". In 2015 en 2016 organiseert hij voor vrienden en fans succesvolle fandagen onder de naam "Spaghetti Swing".

In 2016 wordt Wim 40 en dat wordt eind april gevierd met de cd "Beste van Wim Leys", een album met zijn leukste nummers, maar ook met twee nieuwe songs waaronder de single "Ervandoor".

Net een jaar nadat de single 'Cruisen door de U.S.A.' in 2017 uitkwam, was Wim helemaal terug met de single 'Ik voel me goed'. Opmerkelijke verschijning in het gospelkoor in de bijhorende videoclip was Angel Pua, gewezen Miss Belgium 2018.
Samen met Matthias Lens ging hij in 2018 duo-optredens geven onder de naam 'Lens & Leys'. Tegenwoordig staan ze nog steeds samen op een podium en brengen een swingende mix van hun grootste hits en gekende meezingers.
In 'De Vlaamse top 10' bij Ment Tv had Wim eveneens in 2018 opnieuw een nummer 1 beet met 'Ik volg je spoor', een swingende pop song die nog regelmatig op Radio 2 en andere populaire radiostations te horen is trouwens.

In 2020 kwam Wim met een andere sound naar buiten met de single 'Als ik jou zie' maar de grootste verrassing kwam er in 2021. Te midden van de pandemie stuurde Wim een positieve boodschap de wereld in met een heel klein liedje. 'Ik kijk naar boven/Daar is de zon' werd één van de grootste radiohits van 2021 en zo vond Wim zijn nieuwe muzikale richting en dat in het jaar dat hij nét 20 jaar solo op de planken stond.

"20 jaar Wim Leys", dat werd gevierd met een bijzonder concert op 17 oktober 2021 in Cultuurhuis Emotia te Erpe-Mere. Samen met zijn voltallige liveband en vrienden Luc Steeno, Garry Hagger & Davy Gilles werd dit concert het hoogtepunt van zijn 20 jarige jubileum.

Nadien bracht Wim nog een aantal succevolle singles op de markt zoals Altijd in mijn hart (2022), Incredible (2022) , Als Je Lacht (2023) en zijn huidige zomersingle Ondersteboven (2023). Dit geeft aan dat Wim na 23 jaar nog steeds heel actief bezig is met optreden en nieuwe songs te lanceren!